GYIK - FAQ

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az ACA (korábban:ACOA)…?

Az „Alkoholisták és rendellenesen működő családok felnőtt gyermekei" (a 2011. előtti névhasználat szerinti teljes névvel „Anonim Felnőtt Gyermekek”) egy felépülési program olyan felnőttek részére, akik alkoholista vagy más módon rosszul működő (diszfunkcionális) családban nőttek fel. Az Anonim Alkoholisták sikeres működése hívta életre a programot, tőlük vette át – saját céljai szerint módosítva – a Tizenkét Lépést és a Tizenkét Hagyományt.

Az ACA név világszerte több formában használatos. Tudomásunk szerint az alábbi nevek terjedtek el: Adult Children of Alcoholics, Adult Children of Alcoholics and Dysfunctional Families, Adult Children of Addicts, Adult Children Anonymous.

Magyarországon eleinte többnyire az „Alkoholbetegek és egyéb rendellenesen működő családok felnőtt gyermekei” név volt használatos. Az országos konferencia 2005.-ben az Adult Children Anonymous – Anonim Felnőtt Gyermekek név egységes magyarországi használata mellett döntött.

2011.-től a hivatalos megnevezés: Adult Children of Alcoholics – Alkoholisták Felnőtt Gyermekei.

Mi a WSO…?

A WSO (World Service Organization) az Alkoholisták Felnőtt Gyermekei Világszolgálata. Ez a szervezet a programunk központi szerve, amely összegyűjti és terjeszti a gyűlésekkel kapcsolatos információkat és a használt irodalmat, illetve tájékoztatással szolgál a nagy nyilvánosság felé.

Mi az ACAISZ…?

ACA Információ Szolgálat a magyarországi ACA közösség egészét érintő ügyek bonyolítására jött létre. Az ACAISZ feladatait megválasztott koordinátorok látják el.

Feltétel-e, hogy a szüleim alkoholisták legyenek…?

Nem! Ha azonosulni tudsz a Problémával, vagy magadra ismersz a Szennyeslistán szereplő jellemvonások közül többen is, az ACA segíthet neked.

Mik az anyagi vonzatok…?

Az ACA egy önsegítő és önfenntartó közösség; Hetedik Hagyományunk szellemében önellátóak vagyunk. Amennyiben lehetőséged van rá, kérjük, hogy minden gyűlésünk végén kis adománnyal támogasd a programunkat.

Szükséges-e előre bejelentkezni a gyűlésekre…?

Nem. Célszerű viszont a gyűlés kapcsolattartóval egyeztetni, mivel nem tudjuk garantálni, hogy a listán szereplő minden gyűlés aktív.

Mi az a Felsőbb Erő…?

Az ACA egy spirituális program, amely nem valamiféle valláson vagy bizonyos hitelveken alapul, hanem sokkal inkább azon a felismerésen, hogy létezik egy nálunk nagyobb erő, amely segíthet bennünket a felépülés útján. Ez a Felsőbb Erő annyiféle lehet, ahány résztvevője van a csoportnak.

Hol vannak gyűlések…?

A gyűlések listáját a Gyűlések oldalán találod. Magyarországon ACAISZ igyekszik pontos tájékoztatást adni a gyűlésekről, ám nem tudja garantálni, hogy a listán szereplő minden gyűlés aktív. Célszerű az adott helyi telefonszám felhívásával meggyőződni, hogy a kiválasztott gyűlés jelenleg működik-e. Ahogy a résztvevők fejlődnek és gyógyulnak, úgy alakulnak és szűnnek meg gyűlések – az igény növekedésével illetve csökkenésével arányosan.

A működő ACA Csoportokat kérjük, hogy a gyűlések adatait legalább évente egyszer erősítsék meg, illetve aktualizálják frissen kitöltött Regisztrációs lap megküldésével az info@aca.hu címre.

Hogyan indíthatok el egy gyűlést…?

Ha megnézted a Gyűlések oldalt, és nem találtál a közeledben Csoportot, te magad is elindíthatsz egyet a lakóhelyeden. Egyszerű! Az Irodalmak címszónál megtalálható és letölthető mindazok az alapvető anyagok, amelyekre szükséged lesz egy ACA Csoport megalapításához és működtetéséhez. Van lehetőség segítségért más ACA Csoportokhoz, vagy az ACAISZ-hez fordulni. Az új Csoportot célszerű a Regisztrációs lap kitöltésével bejelenteni az ACAISZ-nek, hogy az a magyarországi ACA közösség részeként tudjon működni, és szerepelhessen a honlapon a gyűléslistán.

A WSO-hoz történő bejelentkezéshez, a WSO weblapján lehet információkat kapni, melyhez segítséget nyújthat az ACAISZ.

Az ACA csoportok hogyan jelenthetik be a változásokat...?

A működő ACA Csoportok a változások bejelentéséhez, kérjük töltsék ki újra a Regisztrációs lapot, és juttassák el az ACAISZ részére e-mailben.

A közösség tapasztalatai alapján leszűrt ajánlás, hogy a gyűlések adatait legalább évente, illetve az adatok megváltozásakor célszerű megerősíteni, illetve aktualizálni frissen kitöltött regisztrációs lap megküldésével az info@aca.hu címre.

Miért nincsenek az ACA-nak linkjei más weboldalakhoz…?

Azért nincsenek linkjeink más honlapokhoz, mivel a Hatodik Hagyományunk értelmében nem támogathatunk külső kezdeményezéseket. Mivel nem áll módunkban ellenőrizni, hogy más oldalak hová vezetnek, illetve milyen céljaik vannak, nem szeghetjük meg ezt a Hagyományt. Ám engedélyt adunk más weboldalaknak, hogy feltüntessék a mi honlapunk linkjét. Kérjük, hogy kizárólag a www.aca.hu vagy a adultchildren.org címet tüntessék fel.

Mi a megfelelő teljes megnevezése az ACA-nak…?

A kérdésről lásd az ACA névhasználatot.